فهرست مطالب

مطالعات برنامه درسی - پیاپی 15 (زمستان 1388)

فصلنامه مطالعات برنامه درسی
پیاپی 15 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 0
  • سعید ضرغامی صفحه 1
    اگر جهانی شدن، طرح / فرایندی در حال رخداد پنداشته شود که آگاهی در آن نقش اساسی دارد، آن گاه بازخوانی جهانی شدن و چگونگی طراحی برنامه های درسی برای افزایش آگاهی فراگیران درباره آن اهمیت می یابد. پژوهش حاضر این بازخوانی را با نظر به اندیشه های بنیادی دریدا فیلسوف معاصر، هدف قرار داده است. دریدا بر این باور است که اندیشه غرب از زمان افلاطون به بعد خرد محور بوده و با طرح مفهوم های دوگانه و محور پنداشتن یکی و ناچیز شمردن دیگری تداوم یافته است. گفتار در برابر نوشتار، فلسفه در برابر ادبیات و خود در برابر دیگری نمونه های برجسته این نگرش است که همواره اولی بر دومی ترجیح داده شده است. دریدا برای رهایی از این وضعیت ساخت شکنی را پیشنهاد می کند که نوعی بازخوانی موضوع برای مرکززدایی از قطب محوری و بازشناختن اهمیت قطب دیگر است. در بهره گیری از این راهکار در پژوهش حاضر، با ساخت شکنی از نظریه های غالب جهانی شدن به ویژه نظریه اقتصادمحور، بر توجه به پیچیدگی جهانی شدن و ابعاد گوناگون آن در برنامه های درسی تاکید شده است. ساخت شکنی از مفهوم جهانی شدن نیز مستلزم آن است که از سویی جهانی شدن به غربی شدن کاهش نیابد و از سوی دیگر با توجه به عناصر فرهنگ بومی و محلی در برنامه های درسی، نظریه «بومی سازی و جهانی شدن» مبنا باشد. با توجه به یافته های پژوهش، مرکززدایی از رویکردهای واحد جهانی و پرداختن به موقعیت مخصوص، مرکززدایی از دیدگاه فن مدار و توجه به انواع دانش و تاکید بر ماهیت استعاری محتوای آموزشی و تفسیر و نقد زیبایی شناسانه در طراحی برنامه های درسی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: ساخت شکنی، جهانی شدن، بومی سازی، برنامه درسی، دریدا
  • محرم آقازاده، علیرضا عصاره صفحه 24
    جهانی شدن در حوزه های مختلفی طرح شده و دوستان و دشمنان زیادی پیدا کرده است. فیلسوفان، سیاست مداران، و دانشمندان زیادی در این خصوص دست به اندیشه ورزی زده و دیدگاه هایشان را بر اساس خاستگاه های فکری خود بیان کرده اند. این کوشش ها سبب شده نظریه های گوناگونی در زمینه سیاست، اقتصاد، فرهنگ، فن آوری ارتباطات و اطلاعات و جهانی شدن ارائه شود. حوزه فکری آموزش و پرورش هم از این قاعده مستثنی نبوده؛ بدین سبب، نظریه هایی هم در این حوزه شکل گرفته است. آن چه عموما در حوزه آموزش و پرورش از سوی متخصصان و نهادها درباره جهانی شدن و آموزش و پرورش بیان شده بیشتر جنبه کلی دارد. به دیگر سخن، دیدگاه های ارائه شده، تکلیف عمل ورزان را روشن نساخته اند، که موضع مناسب برای جهانی شدن چیست؟ و چه کارهایی باید انجام داد؟ در واقع، کوشش های انجام گرفته، حدود عمل را برای فعالیت تعیین نکرده اند یا آن جا که این اتفاق شکل گرفته برای برنامه درسی و آموزش، راه باز نشده است. به هر روی، در این مقاله، تلاش بر آن نیست تا له یا علیه جهانی شدن و نظریات مطرح شده در آن حوزه، سخنی به میان آید بلکه جریان اصلی مقاله با توجه به رویکرد کلی اتخاذ شده در توافق با حرکت به سوی جهانی شدن برنامه درسی به مثابه زیر خرده نظامی از نظام جامع آموزش و پرورش است. این مقاله می کوشد با نظر به امکان برقراری مبادله جهانی «میان برنامه درسی»، نظریه هایی را طرح و استلزامات آن ها را برای برنامه درسی و آموزش ارائه کند.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، آموزش و پرورش، برنامه درسی، آموزش
  • رحمت الله مرزوقی صفحه 43
    یکی از مهم ترین نتایج و دستاوردهای جهانی شدن که به واسطه پیدایش و گسترش فن آوری اطلاعات و ارتباطات در جهان امروز حادث شده، پدیده «فشردگی زمان و مکان» است که موجب بروز تغییرات اساسی در ساختارهای سنتی و پیشین زمانی و مکانی در قلمرو فرهنگ، تربیت به ویژه در حوزه تربیت دینی و به خصوص برای نظام های تربیتی به شدت دینی گردیده است. از آن جا که معمولا برنامه های درسی تربیت دینی در تمامی جوامع به دنبال تحکیم، تفکیک و تعین بخشی به آیین و دینی خاص، بر اساس ساختارهای پیشین زمانمند و مکانمند هستند، به نظر می رسد که این رویکرد با ویژگی جهان بدون مرز و پدیده فشردگی زمان و مکان و فرو ریختن ساختارهای پیشین زندگانی و تربیت در عصر جهانی شدن، در تقابل باشد. بنابراین در این رابطه پرسش اساسی آن است که آیا می توان رویکردی کارآمد، نو و پیشرو را که بتواند جایگزینی برای رویکرد زمانمند، مکانمند و تعین نگر خاص و سنتی در برنامه درسی تربیت دینی به ویژه برای دوره آموزش و پرورش عمومی باشد، ارائه کرد؟ رویکردی که با ابعاد و پدیده های ناشی از جهانی شدن و دنیای بدون مرز هماهنگ تر باشد؟ مقاله حاضر با بررسی مفهوم تربیت، دیانت، تربیت دینی و جهانی شدن به عنوان مبانی موضوعی بحث، به دنبال بررسی و ارائه پیش فرض های رویکرد برنامه درسی تربیت دینی پیشرو فضامند، به عنوان جایگزینی برای «رویکرد سنتی مکانمند» می باشد.
    کلیدواژگان: تربیت دینی، برنامه درسی تربیت دینی، جهانی شدن، آموزش و پرورش عمومی
  • صمد ایزدی، عزیزی شمامی صفحه 60
    مقاله حاضر گزارش پژوهشی است که با هدف سنجش میزان دانش شهروندی و مسئولیتپذیری اجتماعی دانشجویان در فرایند جهانیشدن انجام شده است. روش پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری تحقیق شامل دانشجویان پردیس دانشگاه مازندران می باشد که با استفاده از جدول مورگان، تعداد380 نفر از دانشجویان به شیوه نمونه گیری طبقهای و به تفکیک جنس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته است. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان میدهد که دانشجویان از دانش شهروندی بالایی برخوردارند و میانگین مسئولیت پذیری اجتماعی دانشجویان در حد متوسط و بالاتر از متوسط بوده است. نتاج آزمون T بیانگر عدم وجود تفاوت معنادار بین دانشجویان دختر و پسر در میزان برخورداری از دانش شهروندی و مسئولیت پذیری اجتماعی است. هم چنین نتایج آزمون همبستگی بیانگر وجود رابطه بین دانش شهروندی با مسئولیت پذیری اجتماعی می باشد.
    کلیدواژگان: دانش شهروندی، مسئولیت پذیری اجتماعی، جهانی شدن
  • سهیلا هاشمی صفحه 83
    یکی از موضوعات اساسی در فرایند جهانی شدن ایجاد تغییر و تحول در باورها و ارزش های یادگیرندگان جهت وابستگی متقابل اجتماعی و فرهنگی افراد مختلف با آراء گوناگون و دستیابی به همزیستی مسالمت آمیز در اجتماع محلی، شهر، کشور و در نهایت جامعه جهانی است. مشارکت در زندگی جمعی مستلزم پذیرش مسئولیت در قبال یکدیگر و فهم تنوع و تعدد باورها و ارزش ها و تحمل آن می باشد. گذشتن از مرزهای جغرافیایی و فرهنگی و گسترده شدن ارتباطات بین فرهنگی، سده بیست و یکم را با یکی از چالش های مهم، تنش بین جهانی شدن و بومی ماندن، روبه رو ساخته است. به طور یقین حل مؤثر این تنش مستلزم آموزش صلح یا همزیستی مسالمت آمیز است که در درون خود حاوی پیام کثرت گرایی آراء و ارزش های گوناگون فرهنگی و اجتماعی می باشد
  • عباس شکاری، خداداد مزدایی صفحه 105
    فلسفه این مقاله این است که نگرانی های بین المللی در مورد اثرات مثبت و منفی جهانی سازی به خصوص در مورد توسعه ملی و بومی سازی رو به افزایش است. بیل _ روسی و دیزای(2005)، تی2 (2003)، بارکر3(2000)، مدیریت مناسب مسائل مربوط به جهانی سازی و منطقه ای نمودن آموزش جهت کاهش مشکلات و افزایش منافع جهت توسعه جامعه محلی را به صورتی اجتناب ناپذیر یک موضوع کلیدی در توسعه آموزشی، به ویژه در کشور های در حال توسعه می دانند (کراوفورد و کربای4، 2008؛ فرایدمن5 2005؛ آیار، براون و لادر19966؛ فولر7 1994). هدف از این مقاله تشریح مفهوم جهانی شدن (سیاره ای شدن) و بومی ماندن برنامه درسی و آموزشی است که از طریق روش تحقیق توصیفی – مقایسه ای هیکلر، گونه شناسی تئوری های چندگانه8 برنامه درسی تحلیل و الگویی برای نظام برنامه درسی ایران ارائه است.. تئوری های درخت، کریستال، قفس، دی.ان.ای، قارچ و آمیب (چنگ9،2004) بر وابستگی جهانی و جهت گیری های محلی تاکید دارند. بنابراین هر یک از تئوری ها ویژگی ها، محدودیت ها و نقاط قوت خاص خود را در برنامه درسی و آموزشی دارند. این گونه شنا سی10 می تواند طیف وسیعی از پیشنهادات را برای فیلسوفان تربیتی، برنامه ریزان درسی، سیاست گذاران آموزشی و مربیان جهت تنظیم استراتژی های نوین درسی برای توسعه آموزش محلی، بومی، ملی، منطقه ای، قاره ای و جهانی فراهم آورد.
  • محبوبه عارفی، کوروش فتحی واجارگاه، خاطره ابیضی صفحه 135
    هدف از پژوهش حاضر بررسی عنصر زمان در برنامه درسی حسابان سال سوم ریاضی متوسطه از دیدگاه شرکای برنامه درسی (دبیران، کارشناسان، دانش آموزان) در مدارس دولتی دخترانه شهر تهران بوده و از روش پژوهش پیمایشی - نظرسنجی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش متشکل از، کلیه دبیران زن ریاضی و دانش آموزان سال سوم ریاضی مدارس دخترانه مناطق 19 گانه شهر تهران و کارشناسان دفتر تالیف و برنامه ریزی سازمان آموزش و پرورش شهر تهران می شود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار استنباطی (آزمونt برای گروه های مستقل و تک نمونه ای و تحلیل واریانس یک راهه) استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان دادند که اختصاص 4 ساعت (هفته ای 2 جلسه و هر جلسه 90 دقیقه) برای آموزش حسابان به هیچ عنوان کافی نیست. از نظر دبیران و دانش آموزان این زمان با هیچ یک از عناصر محتوا، روش آموزش و ارزشیابی مستمر در این درس تناسب نداشته، ولی کارشناسان معتقد بودند این زمان با این عناصر هماهنگی دارد
    کلیدواژگان: برنامه درسی، محتوا، روش آموزش، ارزشیابی، عنصر زمان، حسابان
|
  • S.Zarghami Page 1
    If globalization is meant to be a happening event wherein awareness is essential, then revisiting globalization and curriculum development to enhance the awareness of learners would be vital. The present study aimed to revisit globalization considering underpinning ideas of Derrida the contemporary philosopher. Derrida maintains that Western philosophy since the time of Plato has been rational; in a way that power is given to each of the binary terms preferred over its oppositional. Preference of speech over writing, philosophy over literature, and self over others are examples of this view. To avoid such dichotomies Derrida suggested a deconstruction and decentralization which set aside the polarity by considering the opposite side. Guided by this view, the present study looks at theories of globalization in general and economy oriented ones in particular to deal with complexity of globalization and its aspects in curriculum. Deconstruction as such would differentiate globalization from westernization and therefore, local culture is to be reflected in the curriculum. Finally, a shift from universal approach to globalization and technical views in favor of peculiarity along with emphasis on metaphorical nature of content and aesthetical critique was suggested.
  • M.Aghazadeh , A.Assareh Page 24
    Globalization has many cons and pros in various fields. Many philosophers, politicians, and scholars expressed different views based on their underpinning principles. This debate has resulted in various theories in politics, economics, culture, ICT, and globalization. Education is no exception and has been subject to similar theoretical debates. Views expressed so far on globalization of education by scholars and institutes have been mostly broad and general. In other words, they ignored the practical side of the issue and did not clarify what the defensible position towards the globalization is, and what action is required to be taken in this regard. In fact, efforts made already did not set a framework for action, nor had an impact on curriculum and instruction. This paper is not meant to review arguments made for and against globalization. Rather, the approach adopted here is in agreement with globalization of curriculum as a subsystem of the overall educational system. Given the possibility of global curriculum exchange, this paper suggested some views on curriculum and instruction along with their implications.
  • R. Marzoghi Page 43
    One of the consequences of globalization influenced by information and communications technology.is the intense comoression of time and space This has led to essential changes in traditional time and space structures in the areas of culture and education and in particular religious education.Since religious education is meant to strengthen, distinguish and segregate a specific faith based on traditional time and space structures, it appears to be in contrast with a borderless world featured with time and space unification and failing traditional life structures. This raises questions concerning the possibility of taking an effective, modern, and progressive approach to curriculum in religious education as an alternative consistent with globalization and its implications. Considering the concept of education, religiousity, religious education, globalization this paper deals with assumptions of a religious education as an option.
  • S.Izadi.Ph.D., M.Azizi Shamami Page 60
    The present study examined the extent of citizenship knowledge and social responsibility among students in the midst of globalization. In this survey study a questionnaire developed by the researchers was administered to a stratified random sample of 380 students studying at Mazandaran University. Results indicated that students had a high level of citizenship knowledge, whereas their social responsibility was about mean and above. No difference was found between males and females. Finally, citizenship knowledge and social responsibility were found to be correlated.
  • Z.Hashemi.Ph.D Page 83
    To increase awareness of learners about peace and conflict management is emphasized in all educational systems. Therefore, to cultivate skills of coexistence, understanding, tolerance and friendship among nations as a paradox and challenge in globalization process are placed on the agenda of institutes affiliated to the United Nations. Since the educational system in Iran is text oriented, therefore, textbooks may have crucial impact on depth and way of thinking of learners. In fact, the content of textbooks is one of socialization factors facilitating dialogue in a pluralistic environment. Therefore, the present study, using content analysis, examined the impact of the humanities textbooks taught at secondary level on peace education, based on concepts of "we", "others", and "relationship of Iran with other countries". Results indicated that the main direction of textbooks is based on preserving national solidarity and territorial integrity, raising awareness about enemies, colonial policies of the West, imbalance of power in the world, international political, economic, and cultural interactions, as well as encountering conspiracy and enemy attack.
  • Dr. Abas Shekari, Khodadad Mazdayi Page 105
    The philosophy behind this article is that the international concerns regarding the positive and negative effects of globalization are increasing, particularly for the national development and localization (بیل-روسی and دیزای, 2005; تی, 2003; بارکر, 2000). The appropriate management of the issues relating to the globalization and localizing the education for decreasing the problems and increasing the benefits for local community inevitably is a key subject in the educational development, specifically in the developing countries (کرافورد andکربای, 2008; فرایدمن, 2005; آیار،براون، و لادر, 1996; فولر2, 1994). The purpose of this article is describing the concept of globalization (سیاره ای شدن) of the educational curriculum and syllabus and yet staying localized. This is analyzed through the research method of descriptive-comparative of هیکلر and the typology of multiple theories of curriculum, and an educational pattern will be offered for curriculum and syllabus in Iran. The theories of Tree, Crystal, DNA cage, Fungus and Ameba (چنگ, 2005) emphasize the global dependence and local biases. This typology can offer a range of recommendations for educational philosophers, curriculum developers, educationalists, and teachers in order to regulate new educational strategies for territorial, local, national, zonal, and continental educational development. Also, the educationalists would learn how to shift from the Cage pattern to Crystal or DNA pattern, and how to organize national and local, personal and institutional learning in line with developing critical thinking, mental clarity, and opportunist knowledge through eliminating traditional methods and replacing them with virtual methods, Information and Communication Technology and etc. We hope that the theories and ideas offered in the present article have some benefits for national and international efforts to globalize education in favor of future generations in the new millennia.
  • M. Arefi , K.Fathi , Kh.Abyazi Page 135
    The purpose of this study was to examine the adequacy of instructional time allocation for Y3 high school from the viewpoint of stakeholders of girls high schools in Tehran. The target population of this survey study included female Math teachers and students in 19 school districts of Tehran as well as the curriculum specialists of the Ministry of Education. Data were collected using a questionnaire developed by the researchers. Results indicated that in general the time slot allocated to course was by no means adequate. To teachers and students, the time slots did not meet the requirements of the course. In contrast, the ministerial curriculum specialists had an opposite viewpoint and maintained that the time allocated fit the purpose.